És la reproducció d’un mascaró de proa d’una embarcació que va arribar a la Barceloneta per ser desballestat a la Riba, l’actual moll de Barcelona. El mascaró no era gens comú i va cridar l’atenció de Francesc Bonjoch, propietari d’una taverna de la Barceloneta, que aprofitava restes de vaixell i que va decidir quedar-se’l i posar-ho a la porta de l’establiment com a reclam i de seguida es va fer molt popular al barri.
Tant, que els veïns s’inventaven històries per espantar els nens, dient que vindria a buscar-los “el Negre negre de la Riba” com si fos l’home del sac.Amb el temps s’ha descobert que representava un indígena americà, però el desgast de la figura va donar-li faccions subsaharianes.
El Negre va passar de generació en generació de la família Bonjoch i va tenir diferents ubicacions. L’any 1887 va ser adquirit per Josep Moragas, que va acabar donant el mascaró al Museu Marítim l’any 1934.
L’any 2003 coincidint amb el 250 aniversari de la primera pedra de la Barceloneta, es va col·locar una reproducció en fibra de vidre del mascaró al seu emplaçament actual.